Yψηλό επίπεδο υπηρεσιών

Είναι δυνατή πεποίθησή μας ότι κάθε πελάτης έχει δικαίωμα σε ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσίας: Θα ανακαλύψετε το τι σημαίνει αυτό για εμάς στην σελίδα ‘Oι Εγγυήσεις Μας‘.
Στην πράξη, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος αγοραπωλησίας μέσω δημοπρασίας είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη στην Ελληνική αγορά. Ενώ ορισμένες χώρες φιλοξενούν οίκους δημοπρασιών όπως οι Sothebys ή η Dorotheum, και σ’αυτές ανήκουν αιώνες τώρα τα ορόσημα του καλλιτεχνικού τομέα: Η Ελλάδα χρειάστηκε να μάθει τι εστί δημοπρασία, δυστυχώς, από τηλεοπτικές εκπομπές «χαλιών» και απο το eBay. Ως ένας από τους παλαιότερους οίκους δημοπρασιών σε αυτή τη χώρα, μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους της Αθήνας και την περιστασιακή παρουσία ξένων οίκων, οι Hellenic Auctions συνέβαλλαν σημαντικά στην διαμόρφωση του υγιούς και αξιόπιστου τοπίου δημοπρασιών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Εχουν οργανώσει αυτόνομα περισσότερες από 20 δημοπρασίες διεθνούς προβολής, οι οποίες πραγματοποιούνται ανελλιπώς δύο φορές το χρόνο.

Η διαφάνεια, η απλότητα και η αξιοπιστία είναι αυτά που στοχεύουμε να επιτύχουμε με τις βελτιστοποιημένες εκδηλώσεις μας, είτε πρόκειται για τις Καλών Τεχνών δημοπρασίες μας, τις Πωλήσεις ή / και τις Εικονικές δημοπρασίες μας.


Δημοπρασίες Καλών Τεχνών ανά Εξάμηνο

Oι εξαμηνιαίες «Ελλήνων Τέχνη» δημοπρασίες μας λαμβάνουν χώρα την άνοιξη περί τα τέλη Μαίου και το χειμώνα περί τα τέλη Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Σας προτείνουμε να εγγραφείτε στο newsletter μας, έτσι ώστε να μην χάνετε καμμία.

Ο κατάλογος των έργων της εκάστοτε δημοπρασίας διατίθεται στο κοινό περί τις 3 εβδομάδες πριν από την έναρξη της δημοπρασίας, μέσω αυτής της ιστοσελίδας, και της αποστολής της έντυπης έκδοσης για όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Ο κατάλογος εμπεριέχει περιγραφές και εκτιμήσεις των εισηγμένων αντικειμένων, καθώς και ‘προσδιοριστικές τιμές εκτιμήσεων’οι οποίες όμως δεν πρέπει να συγχέονται με την «αντικειμενική αξία της αγοράς» ή με την ‘τιμή ασφαλείας’ του κάθε έργου. Το τελευταίο, η τιμή ασφαλείας δηλαδή, δεν αποκαλύπτεται καθώς είναι η ιδιωτική συμφωνία μεταξύ οίκου και πωλητή, και συνήθως βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο άκρο της προσδιοριστικής τιμής που αναφέρεται στην παρουσίαση του κάθε έργου. Υπάρχει επίσης στη διάθεση σας ένας συνοπτικός οδηγός που προορίζεται στο να σας διευκολύνει να κατανοήσετε τους όρους με τους οποίους γίνονται οι δημοπρασίες. Αυτός βρίσκεται στην ενότητα Λήψεις. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έργων, θεσπίζονται επίσης τα ανάλογα καταστατικά σχετικά με το κάθε κομμάτι.

Οι πωλήσεις μας συνήθως γίνονται ως εξής:

2 ημέρες πριν από τη Δημοπρασία: Εκτίθενται τα έργα στον επιλεγμένο χώρο για τις επόμενες 2 ημέρες. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφθούν ή να εξετάσουν αυτοπροσώπως τα έργα που τους ενδιαφέρουν.

Έως και 24 ώρες πριν από τη δημοπρασία: Οι δυνητικοί υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους στην γραμματεία που βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης των έργων από όπου παραλαμβάνουν και μία καρτέλα δυνητικής (και όχι υποχρεωτικής) συμμετοχής. Αυτό περιλαμβάνει και τις εγγραφές όσων επισκέφθηκαν την έκθεση αλλά δεν μπορούν να παρευρεθούν στην δημοπρασία (absentee bids/ γραπτές προσφορές) καθώς και όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν τηλεφωνικά, για τα οποία επίσης απαιτείται υπογραφή/αποδοχή των Όρων Πώλησης κλπ.

Στη συνέχεια, η δημοπρασία λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία που περιγράφονται στους Όρους Πώλησης. Κάθε συμμετέχων καλείται να επιδεικνύει τον αριθμό του κατά την υποβολή προσφορών. Αντίθετα με τον δημοφιλή μύθο, το <<ξύσιμο του αυτιού>> σας σε λάθος στιγμή, δεν θα σας κάνει τον υπερήφανο ιδιοκτήτη κάποιου μυστήριου ακριβού αντικειμένου.

Μετά τη δημοπρασία: Οι κερδισμένοι πλειοδότες καλούνται να διευθετήσουν τις πληρωμές τους και να συλλέξουν τις αγορές τους από τα γραφεία μας εντός 5 ημερών από την ημερομηνία λήξης της δημοπρασίας. Οι Όροι Πώλησης περιγράφουν με σαφήνεια τι προκύπτει εάν αυτοί δεν τηρηθούν.

Πληρωμές δεν γίνονται δεκτές στην ίδια τη δημοπρασία.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία εξ αποστάσεως ή αδυνατούν να παρευρεθούν στο χώρο αυτοπροσώπως ή δι αντιπροσώπου παρακαλούνται να …

  1. Συμπληρώσουν το έντυπο Γραπτής Προσφοράς, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του εκάστοτε καταλόγου καθώς και στην ενότητα της ιστοσελίδας μας με την ένδειξη: Λήψεις. Το έντυπο αυτό πρέπει να συμπληρωθεί να σκαναριστεί και να σταλεί πίσω σε εμάς με φαξ (2310 227799) ή με email (in**@he**************.com) τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη της δημοπρασίας.
  2. Υποβάλλουν παραγγελία Tηλεφωνικής Συμμετοχής (μόνο για λαχνούς/έργα με τιμή ένδειξης στον κατάλογο άνω των 1000 ευρώ) συμπληρώνοντας και επιστρέφοντας το ίδιο έντυπο στο πίσω μέρος του καταλόγου η/και στην ενότητα  Λήψεις της ιστοσελίδας μας  η οποία πρέπει να συμπληρώνεται και να αποστέλλεται σε εμάς (φαξ ή email) τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την έναρξη της δημοπρασίας.
  3. Μέσω του καταλόγου που βρίσκεται στην ενότητα της ιστοσελίδας μας (www.hellenicauctions.com) με την παρακάτω σειρά:

Βήμα (1) «Ε-shop & Δημοπρασίες» à Βήμα (2) «Κατάλογος Δημοπρασίας» à Βήμα (3) «Διαβάστε περισσότερα» (κάτω απ’ το έργο για το οποίο ενδιαφέρεστε) à Βήμα (4) «Υποβολή προσφοράς» όπου συμπληρώνετε τα στοιχεία σας — > Βήμα (5) «Υποβολή προσφοράς» μια δεύτερη φορά, κι η διαδικασία ολοκληρώνεται.

  1. Μέσω της πλατφόρμας INVALUABLEà
  2. Bήμα (1) θα βρείτε καταχωρημένο τον οίκο μας ΕΔΩ:

Βήμα (2) à Αν δεν έχετε δημιουργήσει λογαριασμό με την Invaluable, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας κάνοντας «sign-up» / δίνοντας όνομα / e-mail / password. Στη συνέχεια κάνετε «Log-In» στον λογαριασμό σας.

Βήμα (3) Κάτω και δεξιά θα βρείτε δυο κουτάκια, επάνω στα οποία μπορείτε να κάνετε κλικ. Το ένα γράφει “view items” και πατώντας το οδηγήστε στο κατάλογο της τρέχουσας δημοπρασίας μας. Και το δεύτερο γράφει “register to bid” – όπου κάνετε εγγραφή δίνοντας περισσότερα στοιχεία (π.χ πιστωτική κάρτα / Α.Τ) για να μπορείτε να συμμετάσχετε στη δημοπρασία.

Βήμα (4) Πατώντας το “view items” και στη συνέχεια επάνω στο έργο που ενδιαφέρεστε να χτυπήσετε, ανοίγει μια σελίδα οπου μπορείτε να αφήσετε γραπτή προσφορά «place bid»

Βήμα (5) Aμέσως από κάτω γράφει «Register for Live Αuction» Είναι ένας ακόμα τρόπος αυτός για να συμμετάσχετε ζωντανά κατά την ώρα της δημοπρασίας ή έστω μόνον για να παρακολουθήσετε.

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


Μετά-πωλήσεις

Οι «μετά-πωλήσεις» (ή after sales) ονομάζονται έτσι και αφορούν στην πιθανή διάθεση έργων που δεν πωλήθηκαν κατά την διαδικασία της δημοπρασίας και ο πωλητής δεχτεί να διαπραγματευτεί έως ένα βαθμό την τιμή ασφαλείας που έχει συμφωνήσει. Είναι αρκετοί οι πωλητές που δεν συμφωνούν να συμμετάσχει το έργο τους σε ‘μετά-πωλήσεις’ αποσύροντας το και έτσι χάνεται η ευκαιρία αγοράς που υπήρχε κατά την δημοπρασία. Ένας άλλος λόγος προσφοράς έργων στις ‘μετά-πωλήσεις’ είναι όταν κάποιο έργο επιστρέφει στην αγορά μετά την πώλησή του λόγω αδυναμίας του αγοραστή να τηρήσει τους όρους της δημοπρασίας ή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του που πηγάζουν από αυτούς. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν κάποιος αποφάσισε να μεταπωλήσει. Είτε έτσι είτε αλλιώς: Οι ‘μετά-πωλήσεις’ φέρνουν κάποια έργα τέχνης πίσω στην αγορά … άλλες φορές σε χαμηλότερες και άλλες σε υψηλότερες τιμές … Καλό και ασφαλέστερο είναι όμως να διασφαλίζονται οι αγορές κατά την διαδικασία της δημοπρασίας.

Για ενημέρωση πιθανών μετά-πωλήσεων ή άλλες ευκαιρίες αγορών επιλέξτε να ενημερώνεστε με την εγγραφή σας στο newsletter μας.


Εικονικές Δημοπρασίες και πωλήσεις

Λόγω της υψηλής εκτίμησης και του σεβασμού μας στην όμορφη διαδικασία της πραγματικής δημοπρασίας, καθυστερήσαμε λίγο να ενταχθούμε στην μόδα της «εικονικής δημοπρασίας». Της εξ’ αποστάσεως δηλαδή προβολής προσφορών. Είχαμε για καιρό την αίσθηση ότι, όπως το καλό κρασί, έτσι και οι Καλές Τέχνες είναι γραφτό να γεύονται για να απολαμβάνονται. Και αυτό θα συνεχίσει να είναι πίστη μας…

Ωστόσο, συνειδητοποιήσαμε ότι τα 10 εκατομμύρια ενδοχώριοι Έλληνες και ένας Θεός ξέρει πόσοι εκτός χώρας αλλά και άλλοι πόσοι φιλέλληνες στο εξωτερικό θα μπορούσαν ενδεχομένως να απολαύσουν κάτι λίγο πιο ηλεκτρονικό. Ως αποτέλεσμα, εντάξαμε την ενότητα Εικονικές Δημοπρασίες σε αυτή την ιστοσελίδα, και ελπίζουμε να αρμόζει στις προτιμήσεις σας. Τα κομμάτια που θα προσφέρονται εδώ δεν θα είναι αποκλειστικά ζωγραφικά, αλλά θα περιλαμβάνουν και άλλες μορφές από εξίσου συναρπαστικούς δημιουργούς.