ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ & ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Δεν έχετε παρευρεθεί ποτέ σε «πραγματική» δημοπρασία; Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις παρακάτω συμβουλές και πληροφορίες και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες.

α. Κατανοώ τις δημοπρασίες. Πολλοί ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν μια δημοπρασία για πρώτη φορά γιατί προτίθενται να υποβάλουν προσφορά για κάτι συγκεκριμένο. Αν σκοπεύετε να γίνετε αγοραστής και συλλέκτης, θα πρέπει αντ’ αυτού να παρακολουθήσετε πρώτα κάποιες δημοπρασίες, να καθίσετε και να παρατηρήσετε την διαδικασία. Αυτό θα σας βοηθήσει να «ωριμάσετε», κατά μία έννοια, και θα σας διδάξει πως να μην ανησυχείτε για το “ξύσιμο του κεφαλιού” σας σε λάθος στιγμή.

β. Γνωρίζω την ορολογία. Μια “τιμή εκτίμησης” είναι απλώς μια ένδειξη της αξίας ενός κομματιού. Δεν είναι, ωστόσο, η «τιμή αγοράς» ή η πραγματική τιμή στην οποία θα πουλήσει. Το “Λάδι σε καμβά” δεν είναι το ίδιο με το “μολύβι σε χαρτόνι”. Γνωρίζοντας την ορολογία, μπορεί να εξοικονομήσετε χρόνο και να απαλλαγείτε από την όποια αποκρυπτογράφηση μπορεί να κάνατε ειδάλλως, κατά την διάρκεια της δημοπρασίας.

α. Φροντίζω να μάθω πληροφορίες σχετικά με το έργο που με ενδιαφέρει. Ποιος είναι ο καλλιτέχνης; Έχει υπογραφή το έργο; Τι μέγεθος είναι; Τι απεικονίζει; Υπάρχουν φθορές;

β. Πηγαίνω να δω και να εξετάσω το έργο. Παρά το γεγονός ότι τυχόν σοβαρές ζημιές αναφέρονται στις περιγραφές του καταλόγου, κανένας οίκος δημοπρασιών δεν αποδέχεται την ευθύνη των αγοραστών που δεν το σκέφτηκαν καλά προτού σηκώσουν τον αριθμό τους. Εάν σχεδιάζετε να επενδύσετε σε ένα έργο τέχνης, θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζετε ότι είναι πραγματικά αυτό που φαντάζεστε.

γ. Οι Οίκοι Δημοπρασιών συμπαθούν τους έμπειρους πλειοδότες. Ο έμπειρος πλειοδότης είναι ο σοβαρός πλειοδότης. Αν έρθετε ζητώντας να δείτε ένα έργο, ή παρευρεθείτε στην έκθεση προ-πώλησης με την πρόθεση να μας γνωρίσετε, θα είστε σαφώς ευπρόσδεκτοι.

δ. Βεβαιώνομαι ότι γνωρίζω πιο είναι το συνολικό ποσό που είμαι διατεθειμένος να επενδύσω, και διαβάζω τους όρους της πώλησης. Οι προσφορές Πλειοδοσίας συνήθως δεν περιλαμβάνουν προμήθειες, η οποίες μπορεί να κυμαίνονται οπουδήποτε μεταξύ 15% και 25%. Υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις για online δημοπρασίες και για τυχόν έξοδα αποστολής.

α. Καθοδηγούμαι από τα συναισθήματα μου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να αγαπήσετε ένα έργο τέχνης και να το προβάλετε περήφανα στον τοίχο σας. Ομοίως, τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να κοιτάζετε με απέχθεια ένα κάδρο και να αναρωτιέστε τι στο καλό σκεφτόσασταν και πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε για να εκτιμήσετε επιτέλους “αυτό το πράγμα”. Η τέχνη είναι μια μεγάλη επένδυση, αλλά αν το μόνο που προσθέτει είναι μηδενικά στον τραπεζικό σας λογαριασμό, μεταπωλείστε το και αγοράστε κάτι που επίσης αγαπάτε πραγματικά.

β. Σέβομαι το οικονομικό μου όριο. Είναι εύκολο να πιαστεί κανείς από τη θερμότητα του πλειστηριασμού και να φτάσει το κόστος ενός έργου πολύ ψηλά, δημιουργώντας ένα σωρό “θέματα” για το πορτοφόλι σας και ενδεχομένως άλλα τόσα για τον δημοπρατικό οίκο. Οι προσφορές είναι δεσμευτικές. Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια καλή εμπειρία πλειοδότησης λοιπόν, δεν είναι να παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό ούτε και από την αγάπη σας για την τέχνη.

α. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, ο δημοπράτης είναι αμερόληπτος. Παρ ‘όλα αυτά, η καλλιέργεια μιας σωστής και σεβαστής επαγγελματικής σχέσης είναι ο στόχος εδώ και για τα δύο μέρη: για όσους θέλουν να συνεχίσουν να προσκαλούνται σε δημοπρασίες, καθώς και για όσους θέλουν να γνωρίζουν τις προτιμήσεις και τα “θέλω” ενός πολύτιμου πελάτη.

β. Κάθε δημοπρατικός οίκος θα σας πει ότι ο ιδανικός αγοραστής πληρώνει τηρώντας τους κανόνες: πληρώνει το πλήρες ποσό εντός του χρονικού πλαισίου που περιγράφεται στους όρους της πώλησης, και συλλέγει το κομμάτι του ή της σε εύθετο χρόνο, κ.λπ.

α. Μερικοί προτιμούν την μέθοδο του <<sniping>> στους πλειστηριασμούς, ενώ άλλοι θέλουν να καθιερώνουν την κυριαρχία τους νωρίς. Στο τέλος της ημέρας, η στρατηγική σας είναι δικό σας ζήτημα και πρέπει να αναπτυχθεί προσωπικά, με την πάροδο του χρόνου.

β. Μην φοβάστε να <<ξύνετε>> το κεφάλι σας. Με τόσες πολλές τηλεοπτικές εκπομπές που δείχνουν ανθρώπους να κερδίζουν από μυστηριώδη κουτιά επειδή χαιρέτησε με το χέρι μια ξαδέρφη την λάθος στιγμή, πολλοί προτιμάνε να κρατάνε την αναπνοή τους στις δημοπρασίες. Μην το κάνετε. Απολαύστε αυτή την πολύτιμη εμπειρία στον μέγιστο δυνατό βαθμό.