Παρθένης Κωνσταντίνος (1878 – 1967)

Η ηρωική περίοδος του ελληνικού μοντερνισμού

  • Από τους πλέον και ίσως ο πιό σημαντικός Ελληνας ζωγράφος του 20ου αιώνα που παρά την πολεμική που δέχτηκε ανέτρεψε τις επικρατούσες τότε ακαδημαικές τάσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα.
  • Το γεγονός οτι ο μεγάλος αυτός Ελληνας ζωγράφος ήταν καλά ταξιδεμένος και εκτεθειμένος σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών επιρροών φαίνεται ξεκάθαρα και στο έργο του. Ιδιαίτερη ήταν η επιρροή του από τον Gustav Klimt και το βιεννέζικο Sezession, σ’έναν γάμο μεταξύ συμβολισμού και Art Nouveau. Αργότερα το έργο του αποκαλύπτει την επιρροή του μετα-ιμπρεσιονισμού και του φωβισμού, που αναμφίβολα απέκτησε στο Παρίσι.
  • Το προς το ζήν του το έβγαζε ως αγιογράφος.
  • Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της “Ομάδας Τέχνης”, μια αξιοσημείωτη ομαδοποίηση σημαντικών καλλιτεχνών που στόχευσε να σπάσει το ζυγό του συντηρητικού ακαδημαϊκού χώρου που χαρακτήριζε την τέχνη εκείνη την εποχή στην Αθήνα. Ενέπνευσε πολλούς μεταγενέστερους σπουδαίους ζωγράφους όπως ο Εγγονόπουλος, Τσαρούχης, Διαμαντόπουλος και πολλοί άλλοι.
  • Εργα του υπάρχουν σε όλα τα Μουσεία και τις Πινακοθήκες και σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορα ιδρύματα του εξωτερικού καθώς σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές ανα τον κόσμο.