Ιακωβίδης Γεώργιος (1853-1932)

Ο πρώτος διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης

  • Ο Ιακωβίδης ξεκίνησε ως ξυλογλύπτης, αλλά τελικά έγινε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου, όπου σπούδασε υπό τους von Löfftz, von Lindenschmidt και von Max. Πρώτος του μέντορας ήταν ο Νικηφόρος Λύτρας.
  • Από το 1888-1900, η αναγνώριση άρχισε να ρέει με μια σειρά διακρίσεων από τις πόλεις της Αθήνας, του Παρισιού, του Βερολίνου, της Βρέμης, του Μόναχου, της Τεργέστης και της Βαρκελώνης.
  • Το 1900 κλήθηκε από το βασιλιά της Ελλάδας για να λάβει τα ηνία της νεοσυσταθείσας Εθνικής Πινακοθήκης. Το 1926 διορίστηκε ως ένα από τα 38 μέλη της νέας Ακαδημίας Αθηνών, απ’ την οποία όμως αποχώρησε μετά την αναδιοργάνωση της Σχολής Καλών Τεχνών το 1930. Δεδομένου ότι ήταν ο αγαπημένος προσωπογράφος της βασιλικής οικογένειας, ήταν πραγματικά ένα από τους λίγους πλούσιους Έλληνες καλλιτέχνες.
  • Το έργο του, το οποίο αριθμεί πάνω από 200 έργα ζωγραφικής με λάδι, βρίσκονται σε πολλά από τα μεγαλύτερα μουσεία και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Εκτός από αξιοθαύμαστος προσωπογράφος, ήταν επίσης ένθερμος φυσιοδίφης. Αυτό οδήγησε σε κατηγορίες ότι ο Ιακωβίδης “έπνιγε” την ανάπτυξη νεότερων κινημάτων (όπως ήταν ο ιμπρεσιονισμός) στην Ελλάδα.