Χαίρεται, ονομάζομαι Θάνος Ευαγγελινός, και είμαι ειδικός στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη.

Μια εισαγωγή όπως αυτή θα έπρεπε να είναι απλή σχετικά, και όμως, δεν είναι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακούν «Ελληνική Τέχνη» φαντάζονται Παρθενώνες, αρχαία αγάλματα ή νεοκλασσικά της Αθήνας ή νομίσματα με το προφίλ του Περικλή, και όχι έναν εμπειρογνώμονα του IFAA στο εργαστήριο με φακούς και υγρά ή πίσω από ένα γραφείο, να περιεργάζεται ένα βότσαλο στο χέρι και μελετώντας μουντζούρες σε αυτό, να αποκαλύπτει ένα έργο του Γιάννη Ρίτσου..ή σε ένα χαρτί την σπουδή ενός σημαντικού γλυπτού του Σκλάβου.

Αφιέρωσα 30 χρόνια της ζωής μου μελετώντας ερευνώντας και εξετάζοντας έργα και καλλιτέχνες του 19ου & 20ου αιώνα, επώνυμους και μή.. Από την μία άκρη της Ευρώπης ως την άλλη…από εκθέσεις, ατελιέ, σεμινάρια, δημοπρασίες, παζάρια.. Πλάι σε σπουδαίους ‘δασκάλους’ της αγοράς..Το μεράκι έγινε γνώση και η γνώση πάθος. Οργάνωσα πάμπολλες εκθέσεις και δημοπρασίες με την Academy Auctions στο Λονδίνο και ήδη τρέξαμε με επιτυχία ως τώρα περισσότερες από εικοσικάτι δημοπρασίες στην Ελλάδα..Ως αρχή!

Με στόχο να συνεχίσω να υπηρετώ και για τα επόμενα 30 χρόνια έντιμα και πιστά την επικοινωνία της τέχνης..να φροντίζω δηλαδή την καλλιέργεια της διαχρονικότητας της επαφής/σχέσης του δημιουργού/καλλιτέχνη με τον αποδέκτη/κοινωνό. Ωστε να Αναπνέει η Τέχνη.

Τα τελευταία χρόνια, έχω παρατηρήσει ότι η κρίση έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για την τέχνη, την ελληνική τέχνη φυσικά περιλαμβανόμενης. Αναγνωρισμένοι οικονομολόγοι προτείνουν και ενθαρρύνουν τον κόσμο να επενδύσει στην τέχνη ως ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα αποθήκευσης πλούτου.. Είναι σαφές πλέον πως η τέχνη διατηρεί την αξία της ενώ, σε αντίθεση με άλλες αόρατες ιδιοκτησίες,  παραμένει πάντα υπό τον ορατό και χειροπιαστό έλεγχο του κατόχου της..και η διαχρονικότητά της ξεπερνά ακόμη και την ίδια τη ζωή.  Αγορές έργων τέχνης ναι, πάντα όμως, συνιστώ εγώ, με κύριο και καθοριστικό γνώμονα το γούστο του καθενός..να  αρέσουν δηλαδή πρώτα αισθητικά…να είναι αυτά που θέλει κάποιος να έχει στο σπίτι του..Μετά έρχεται το ερώτημα της υπογραφής..της επένδυσης..που κι αυτό έγινε πιά πολύ βασικό..Η άνθηση της αγοράς της τέχνης είναι μια απόδειξη της υψηλής ποιότητας των διαθέσιμων έργων και της επαγρύπνησης για αυτά από ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό φιλότεχνων και επενδυτών.
Ο στόχος μου είναι ο δημοπρατικός Οίκος Hellenic Auctions να μπορεί να εξυπηρετεί αξιόπιστα όλες τις αναζητήσεις και ανάγκες σας.

Τα πολλά χρόνια της δικής μου αλλά και των συνεργατών μου εμπειρίας, και δη στην διεθνή αγορά, είναι τώρα στην διάθεσή σας είτε συμβουλευτικά στην εκτίμηση της ιδιοκτησίας σας ή  στα όνειρα δημιουργίας  μιας καλής συλλογής είτε και σε αυτήν ακόμη την προσπάθεια να βρείτε απεγνωσμένα εκείνο το έργο που αναζητάτε.

Και,  για όσους διστάζουν ή δεν είναι οικείοι με την διαδικασία συμμετοχής σε μια δημοπρασία, είμαι στην διάθεσή τους..Είναι απλούστερο απ ότι μπορεί κανείς να φανταστεί..και κυρίως πολύ συναρπαστικό!

Φιλικά
Θάνος Ευαγγελινός