Γιατί οι Hellenic Auctions επιλέγουν να ειδικεύονται στην ελληνική τέχνη του 19ου και 20ου αιώνα; Ο λόγος είναι απλός. Αλλά συγχρόνως και πλούσιος και απολαυστικός και με πολύ βάθος..

Είναι γνωστό ότι η ιστορία της Ελλάδας είχε κι αυτή τα δικά της ‘διαλείμματα’… Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που αποσπάστηκε  από την Δυτική το 333 μ.Χ άντεξε χίλια χρόνια περισσότερο από την ομόλογή της. Στη συνέχεια, η Οθωμανική Αυτοκρατορία απέκοψε βίαια την Ελλάδα και την κράτησε μακριά από τα καλλιτεχνικά δρώμενα  που άνθιζαν τότε στη Δυτική Ευρώπη για σχεδόν  500 χρόνια.

Το 1824, όταν η Ελλάδα κέρδισε επιτέλους την ανεξαρτησία της, η καλλιτεχνική της σκηνή θα κάνει ένα  μεγάλο άλμα πηγαίνοντας από την μοναστική τέχνη και τις θρησκευτικές εικόνες κατ ευθείαν στο Ρομαντισμό και τον νεο-κλασικισμό. Δεν ήταν και λίγο!

Για το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα τα θέματα που κυριαρχούσαν ήταν συνδεδεμένα με την Ελληνική πολιτική αναγέννηση. Οπως ο Φοίνικας που ξαναγιεννιέται από τις δικές του στάχτες ήταν το νόμισμα αλλά και το σύμβολο του ελληνικού κράτους, ή άλλα θέματα της αρχαιότητας, όλα λίγο πολύ εμπνευσμένα από τους καλλιτέχνες της Σχολής του Μονάχου.