28η ΔΙΕΘΝΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΧΝΗ»

Από τον οίκο δημοπρασιών, HELLENIC AUCTIONS

ELECTRA PALACE / Αριστοτέλους 9, Θεσσαλονίκη

14 Ιουνίου 2019  –  20:15 μ.μ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κρίσης στη χώρα μας άφησε τα ίχνη του τραύματός της και στην τέχνη, που πάντοτε μεταφέρει το νόημα της εποχής της, αλλά και του ιστορικο-κοινωνικοπολιτικού της συγκειμένου. Ενώ σήμερα… κραυγαλέα σιωπά!

Δεν φαίνεται να είναι πλέον μόνο ο ελιτισμός της υπεύθυνος για αυτή τη μεγάλη σιωπή της τέχνης και των ανθρώπων της στη χώρα μας, τις εκφάνσεις και την πορεία της. Η αίσθηση μιας μουδιασμένης, εξουθενωμένης τέχνης έχει τις ρίζες της σε μετεωρισμούς, σε αδιέξοδα, αινίγματα, κινδύνους, θλίψεις ή τραυματικές μνήμες σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, με αποτέλεσμα μια απόλυτη σύγχυση και αδυναμία κατανόησης του νεφελώματος που την περιβάλλει.

Η τέχνη, ως παγκόσμια γλώσσα, μια συμπυκνωμένη κωδικοποιημένη εμπειρία πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων που απευθύνεται στις αισθήσεις, αποτελεί μια περιοχή συμβολικής εμπειρίας, ένα σημείο συνάντησης του εσωτερικού μας κόσμου με τον εξωτερικό, που προάγει το επίπεδο επίγνωσής μας για βαθύτερη κατανόησή του. Αποτελεί ένα μέσο εξόδου από τη μοναξιά με τον Άλλο αλλά και τον εαυτό.

 

Η δυναμική της τέχνης, ως ικανότητα αποστασιοποίησης και επεξεργασίας της εμπειρίας, ως ευκαιρία για αυτοπραγμάτωση, ως παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας, έχει μια μεταμορφωτική δύναμη για την επούλωση και τη διαχείριση του συλλογικού τραύματος αλλά και της ίδιας της τραυματισμένης τέχνης.

Αν αντλήσουμε δύναμη απ’ αυτήν, θα μπορέσουμε ευκολότερα να αντικρίσουμε το παρόν και να ονειρευτούμε το μέλλον απόλυτα συμφιλιωμένοι με την αίσθηση ανεπάρκειας της «ανθρωπινότητας», της αναπόδραστης μοίρας του θανάτου.

Ίσως, με την υπομονή, την επιμονή και τη στήριξη όσων από εμάς την πιστεύουν και την αγαπούν, να διαλύσει το σκότος και να ρίξει φως στις βαριές σκιές που θολώνουν το διάβα μας…

Ίσως να μπορέσει, και ναι… θα μπορέσει, να δώσει φωνή και στο τραύμα, γιατί, όπως αναφέρει ο Ελίας Κανέτι, «το τραύμα δεν θεραπεύεται ούτε εξαφανίζεται, απλά πρέπει να μάθουμε να αναπνέουμε μέσα απ’ αυτό».

 

Θάνος Ευαγγελινός
Ιούνιος 2019