Γύζης Νικόλαος (1842-1901)

«Λοιπόν ας ελπίζωμεν και ας ζητούμεν να είμεθα εύθυμοι!»

guzis2

  • Ένας από τους πιο εξέχοντες ζωγράφους στην Ελλάδα του 19ου αιώνα και σημαντικός εκπρόσωπος της Σχολής Μονάχου και του ακαδημαϊκού ρεαλισμού. Η πρώτη ηθογραφία του Γύζη ονομάζεται “Ο Έρως και ο ζωγράφος” που εκτέθηκε στην Ελλάδα το 1928. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μόναχο, επαινέθηκε για το πόσο καλά τα πήγαινε με τα μαθήματα του σχολείου, κερδίζοντας το παρατσούκλι “ο πιο Γερμανός των Γερμανών”. Στα τελευταία του χρόνια, ενώ ο ζωγράφος έκλεινε πραγματικά προς τον ιμπρεσιονισμό, τα πιο σκοτεινά του έργα (κάρβουνο και κιμωλία ειδικά) έκλειναν προς μια εντελώς διαφορετική (εξπρεσιονιστική) κατεύθυνση.
  • Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έζησε στο Μόναχο από νωρίς, βυθίζοντας τον εαυτό του στην τοπική ζωή. Εκεί συνάντησε τον συνάδελφό του και δια βίου φίλο του Νικηφόρο Λύτρα και το 1886 έγινε καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, με μαθητές όπως τους Oppler, Μάιος-Rychter και Ποπέσκο. Επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1870, και μετέπειτα παρήγαγε έργα με θέματα ξεκάθαρα «Ελληνικά».
  • Τα έργα του εκτίθενται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού, αλλά πιο διάσημο κομμάτι του είναι χωρίς αμφιβολία το «Κρυφό Σχολειό», το οποίο απεικονίζεται στο ελληνικό χαρτονόμισμα των 200 δραχμών και έχει καταστεί ως χαρακτηριστική ταυτοπροσωπία του τοπίου στην Ελλάδα.