Γουναρόπουλος Γεώργιος (GOUNARO) (1889-1977)

Ο ονειροπόλος αυτού του κόσμου

  • Ο εξαίρετος αυτός Έλληνας ζωγράφος ανήκει στην λεγόμενη «γενιά του τριάντα» και διακρίνεται από την τάση του προς το ονειρικό. Ως καλλιτέχνης, θεωρείται μοναδικός γιατί απέρριψε την συμβατική ακαδημαϊκή τεχνική μαζί και τον ιμπρεσιονισμό, για να δημιουργήσει ένα δικό του πλούσιο ύφος που δεν ταξινομείται εύκολα.
  • Τα πρώιμα έργα του ζωγράφου –τα οποία αργότερα αποκλήρωσε- ήταν έντονα επηρεασμένα από τους δασκάλους του, οι οποίοι ήταν όλοι εμπνευσμένοι από την Σχολή Μονάχου (Bocacciambi, Βικάτος, Ροϊλός, κλπ).
  • Εκτός από τα πολυάριθμα εκθέματα στην Αθήνα, την Ευρώπη, και αργότερα στις ΗΠΑ, ο ίδιος (για ένα χρόνο) διατήρησε ένα ατελιέ στο Παρίσι και συμμετείχε στην Μπιενάλε της Βενετίας του 1934. Του απονεμήθηκε το βραβείο Guggenheim το 1958.
  • Ήταν ένας πολύ παραγωγικός καλλιτέχνης και πολλά ιδρύματα παρουσιάζουν το έργο του. Σημειώνεται οτι συχνά υπέγραφε με το ακρώνυμο “G.Gounaro”. Το 1931 του ανατέθηκε και διακόσμησε την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου της Αθήνας. Η περίφημη τοιχογραφία καλύπτει πάνω από 110 τετραγωνικά μέτρα με σκηνές από την ιστορία της Αθήνας.
  • Το 1978, το σπίτι του μετατράπηκε σε μουσείο Γουναρόπουλου.