
Βολανάκης Κωνσταντίνος (1837-1907)
Ο πατέρας της θαλασσογραφίας
- Ένας από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίους θαλασσογράφους και ο σημαντικότερος στην Ελλάδα.
- Ο Βολανάκης ήταν αρχικά ένας λογιστής, του οποίου η ασταμάτητη λαχτάρα για την τέχνη κερδίζει την οικονομική στήριξη του εργοδότη του. Εκείνος χρηματοδότησε το ταξίδι για το Μόναχο, όπου ο καλλιτέχνης σπούδασε υπό τον von Piloty.
- Η ζωή του ζωγράφου μαστίζεται από τη φτώχεια, την οποία μετριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα δουλεύοντας ως δάσκαλος ή σε συνεργασία με έναν κορνιζά. Εν μέρει, η φτώχεια του οφείλεται στην απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα, αντί να παραμείνει στο Μόναχο.
- Ο Βολανάκης μπορεί να ήταν ένας ακαδημαϊκός ρεαλιστής, άλλα προσωπογράφος δεν ήταν, και αυτό τον απελευθέρωσε για να αφοσιωθεί στη θεματολογία που πραγματικά του άρεσε να απεικονίζει: θαλασσογραφίες, πλοία και λιμάνια. Το έργο του “Η Ναυμαχία της Λίσσας” (σήμερα στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης), κέρδισε τον διαγωνισμό που χρηματοδοτήθηκε από τον Kaiser. Η ανταμοιβή του των 1000 χρυσών φιορινιών και οι δωρεάν κρουαζιέρες με αυστριακά πλοία για διάρκεια τριών ετών, ενίσχυσαν την καλλιτεχνική του κατεύθυνση.
- Το πιο διάσημο έργο του είναι “Το κάψιμο της τουρκικής φρεγάτας”, που σήμερα βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο του Πειραιά. Το ίδιο θέμα έχουν ζωγραφίσει και άλλοι (όπως ο Λύτρας και ο Προσαλέντης) αλλά ο Βολανάκης διαφέρει από τους υπόλοιπους με την εστίαση του στο πλοίο, και όχι στα άτομα που συμμετείχαν στη μάχη.